Kvótapárti az 5 Csillag Mozgalom-Liga kormányprogramja

Elkészült a “bevándorlásellenes” 5 Csillag Mozgalom és a Liga kormányszerződése, amely migrációról szóló 13. fejezete egyértelműen a migránsok EU tagországokon belüli kötelező és automatikus áthelyezése mellett foglal állást. A külső határok védelme pedig szinte egyáltalán nem is szerepel benne, csupán a migrációs “nyomás csökkentését” említik azokon.

Tegnap véglegesítették a Magyarországon migrációellenesként elhíresült 5 Csillag Mozgalom és a Liga kormányprogramját. Azt ma már az öt csillagosok szavazásra is bocsátották az egyáltalán nem biztonságos Rousseau nevű internetes oldalukon a tagjaik számára, amelyet valójában az egyszemélyes Casaleggio és Szövetségesei Kft. működtet. Így most már teljesen hivatalos, hogy a kormányprogramjuk annyira nagyon “bevándorlásellenes”, hogy kvótapárti, és csupán a migrációs nyomást szándékozik csökkenteni a külső határokon.




A képen: az 5 Csillag Mozgalom vezetője, Di Maio, amint bejelenti a szavazást “Én benne vagyok a szerződésben” jelmondattal

Íme a szó szerinti megfogalmazás:

“Olaszországnak meghatározó szerepet kell betöltenie az európai tárgyalások során a menedék és migráció tekintetében. A külső határokon a beáramlások nyomásának a csökkentését kell célul kitűzni, és az ezzel kapcsolatos emberkereskedelmét.”

Hogy ez mit is jelent valójában, az már csupán mindenki fantáziájának a kérdése, mert ennél többet a dokumentum nem foglalkozik a kérdéssel. Ez után már csak arra tér ki a migránsok konkrét érkezése tekintetében, hogy felül kell vizsgálni az földközi-tengeri EU-s missziókat, különös tekintettel azon pontjait, amelyek Olaszországot azzal büntetik, hogy kizárólagosan olasz kikötőkben kötnek ki a műveletekben résztvevő hajók.

Ezek után a dokumentum már át is ugrik a következő témára, az áthelyezési programra:

“A Dublini egyezmény túllépésére van szükség. Az EU működésének a Szerződésben szentesített egyenlő felelősség megosztás alapelvének a tiszteletben tartását garantálni kell a menedékkérők az EU tagországain belüli kötelező és automatikus áthelyezésén keresztül az EU, objektív és számszerűsíthető paraméterek alapján, a menekültstátusz iránti kérelmek más országok felé történő átirányításával.”

Ez két rövid rész után a fejezet már a migráció belső olaszországi kérdéseivel foglalkozik, főként a kitoloncolásokkal, a migránsokat ellátó szervezetek átláthatóságnak biztosításával és ellenőrzésével, és a migráció által okozott terrorizmus veszélye ellen való lépésekkel. Ezeket a témákat azonban részletesebben tárgyalja a dokumentum

Az eddig mindenki által bevándorlásellenesnek tekintetett 5 Csillag Mozgalom és Liga a kormányprogramjában tehát egyáltalán nem foglalt állást a szigorú határvédelem mellett, és teljes mellszélességgel kiállt az az EU-s áthelyezési kvóta mellett. Az öt csillagosok valójában már egy jó éve ilyen migrációs politikát folytatnak, csak ez eddig a magyar sajtóban még nem igen jelent meg. De még ezek után is lehet, hogy megmaradnak bevándorlásellenes Brüsszel ellen lázadó vagány fiúknak, ha már egyszer így vonultak be a magyar újságírók fejébe. Én már ezen sem csodálkoznék.

A Liga azonban valóban eddig teljes mértékben az illegális migráció teljes leállításáról beszélt, így az UE-s kvóta kérdését nem is igen érintették, mivel az érthető módon nem is merül fel, ha nem jönnek illegálisan a migránsok. Így sajnos kompromisszumra kényszerültek ebben a tekintetben, amelynek fényében szinte már Magyarországnak, de talán még Olaszországnak is teljesen mindegy, hogy ők kerülnek kormányra, vagy egy baloldali szakértői kormány.

A jobboldali fordulat mindenképpen elmarad, hiába is kerülnek be a kormányba, mivel az öt csillagosok azt megakadályozták. Győzött Olaszországban a brüsszeli migrációs politika, a gyakorlatilag nyitott határoknak köszönhetően a szinte teljesen szabad migrációs beáramlások, és azt követően a szinte lehetetlen kitoloncolások. Ez utóbbit már eddig is gyakran számon kérte Brüsszel az olaszokon, ahogy néhány napja is.

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/politica/m5s-lancia-voto-sul-contratto-piattaforma-va-gi-tilt-1528632.html

https://www.ilblogdellestelle.it/2018/05/votazione_online_dalle_10_alle_20_iosononelcontratto.html

http://www.ilgiornale.it/news/mondo/migranti-ora-lue-rimprovera-litalia-perch-rimpatria-troppo-1527717.html

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre