Szakított a római zsidó közösség a partizánokkal a palesztinok miatt

A héten április 25-én Olaszország a 2. háború és a fasizmus végét ünnepelte. De ez a felszabadulás napja más volt, mint a többi, a zsidó közösség számára. Több városban is inzultálták őket szélsőbalosok és palesztinbarát szervezetek képviselői. Rómában nem is vettek részt a közös menetben az olasz partizánokkal, ahogy korábban. Netanjáhút pedig egyenesen lefasisztázták az antifák.

A mediterrán országban hatalmas kultusza van még ma is a náci és fasiszta uralom ellen harcoló partizánoknak. Gerilla szervezeteikben együtt harcoltak velük zsidó brigádok is, ezért eddig mindig együtt és nagy összhangban ünnepelték meg a közösen a felszabadulás napját. Idén azonban megtört a hagyományos történelmi szövetség a partizánok és a zsidó közösség között Rómában. Az olasz partizánok szervezete ebben az engedélyezte a velük együtt ünneplő palesztinoknak, hogy markánsan megjelenő külön csoportként a zászlóikkal vonuljanak fel a menetben. Emiatt viszont a zsidó közösség nem vett részt abban, ahogy az előző években. A közösség elnöke, Ruth Duroghello, ennek az okát a következő szavakkal kommentálta:

“Nem értjük, hogy a Rómában szervezett menet miért fogadja el az olyan szimbólumokat, amelyeknek semmi közük a történelemhez. Olyan jelképek vonulnak most fel, amelyek jelenlétét 70 évvel ezelőtt nem engedtek volna, és számunkra sértő és érhetetlen jelentéssel bírnak.”



A képen: Milánóban a felszabadulás napja ünnepén palesztin zászlók kontra izraeli zászlók

Végül a római zsidók a partizánoktól külön ünnepelték meg a felszabadulást, és valószínűleg jobban is jártak, mivel Milánóban palasztinbarát szervezetek aktivistái még inzultálták is a zsidó brigádot olyan rigmusokat kiabálva, hogy “kifelé a cionistákkal a menetből”, és “szabad Palesztinát, vörös Palesztinát”. Az olasz partizánok nagy része egyben kommunista érzelmű is volt, és nagyon úgy tűnik, hogy ez utóbbi miatt is érzik most magukhoz közelebb a palesztinok ügyét, mint a közös ünneplést a zsidó közösséggel, mivel a palesztin szabadságharcosok is a jelek szerint inkább vörösek.



A képen: a pávai antifák matricája

Firenzében is voltak problémák, ott antifasiszták zavarták meg a baloldali Demokrata Párt polgármesterének Dario Nardellának az ünnepi beszédét. Továbbá Triesztben és Genovában is aktivizálták magukat a szélsőbalos tiltakozók. Míg Triesztben a lágerek áldozatairól megemlékező zsidó rabbi beszédét fütyülték ki, addig Genovában a jobboldali Liga polgármestere beszéde alatt kiabálta azt egy csoport, hogy “fasiszta”. Paviában pedig az antifák egyenesen olyan matricákat ragasztgattak ki mindenfelé a városban, amelyek Matteo Salvinit, a Liga elnökét, valamint Trumpot, Erdogant és Netanjáhút ábrázolták fejjel lefelé, “újból lengessük fel a fasisztákat” angol felirattal. Ez utóbbi miatt a rendőrség nyomoz is az elkövetők ellen.

A fentiek is azt mutatják, hogy Olaszországban is valami új és megdöbbentő jelentéssel töltődtek fel az antifasiszta és fasiszta szavak egyesek fejében. És ez ott olyan morbid szinteket is képes volt elérni, hogy maga zsidó állam fejét is lefasisztázták. Valamint a szélsőbalosok még a nácik által megkínzott emberekről való megemlékezést is meggyalázták az “antifasizmus” nevében…

Forrás:

http://www.ilgiornale.it/news/politica/vergogna-25-aprile-antisemita-1519484.html

http://www.lastampa.it/2017/04/25/multimedia/italia/cronache/milano-attivisti-pro-palestina-contestano-brigata-ebraica-BMRqMcKZsSJX0qZaKSOWvL/pagina.html

https://www.ilfattoquotidiano.it/2018/04/25/25-aprile-a-milano-fischi-e-urla-contro-la-brigata-ebraica-e-gli-ex-internati-dei-lager/4316172/

http://www.ilgiornale.it/news/cronache/pavia-spuntano-adesivi-salvini-impiccato-testa-gi-1520071.html

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre