A suliját akarta ferobbantani egy algériai-olasz srác

A napokban az olasz rendőrség feljelentett egy kiskorú “újolaszt”, aki dzsihadista propagandát terjesztett a Telegramon. A szélsőséges fiú a nyomozás szerint az udinei iskolája felrobbantását is tervezte. Most deradikalizációs tréningen kell részt vennie egy imámmal, aki a rendes iszlámra tanítja őt.

2016. decemberében kezdett el nyomozni az olasz postai rendőrség kiberterrorizmus osztálya a trieszti és az udinei terrorelhárítókkal karöltvae a Telegram “Khilafah News Italia” (A Kalifátus Hírei Itália) csatorna után. Először arra gondoltak, hogy egy felnőtt üzemelteti azt, de megdöbbenve fedezték fel, hogy az internetes oldal egy kiskorú fiúhoz tartozik.



A képen: a kiskorú algériai származású “újolasz” dzsihadista

Az oldal már 200 követővel rendelkezett, amikor a terrorizmus elleni szervek feljelentették az algériai származású, de olasz állampolgársággal rendelkező srácot a kiskorúak bíróságán, mert arra utaló jeleket észlelték, hogy az iskolája felrobbantására készül.

A fiatalember az Iszlám Állam elsősorban “magányos farkasoknak” szóló propaganda anyagait és videóit tette közzé a csatornáin olasz nyelvre lefordítva. Ezzel buzdította őket merényletek elkövetésére Olaszországban.

A szóban forgó fiú egy másik csatornát is létrehozott “Iszlám állam Európa határa” névvel. Itt oktatta is a követőit, valamint mintegy az Iszlám Állam toborzójaként is feltüntetve magát néhány személynek azt ígérte , hogy segít nekik eljutni a terrorista szervezethez harcolni a Kalifátushoz közeli jó kapcsolatai révén.

Mivel kiskorúról van szó, így nem jelent meg sajtóban a neve, csupán annyi, hogy egy 16 éves fiúról van szó, aki egy udinei iskolába jár. Meglepő módon azonban csupán egy deradikalizációs programban kell részt vennie egy imámmal, miközben a továbbra is abba az iskolába jár, amit a nyomozók szerint felrobbantani készült.

A iszlám tanító az igaz iszlámot fogja felfedni a fiúnak, hogy megszűnjenek a radikális nézetei. Ő az első kiskorú Olaszországban, akit ilyen átnevelésben részesül, ami a baloldali Corriera della Sera híradása szerint máshol már jól bevált.

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/politica/piccolo-jihadista-web-faccio-esplodere-scuola-1513383.htm

http://www.tgcom24.mediaset.it/2018/video/a-trieste-un-cyber-jihadista-minorenne-voleva-colpire-la-scuola_3055909.shtml

http://www.corriere.it/esteri/18_aprile_07/minorenne-faceva-propaganda-isis-telegram-sara-deradicalizzto-0eb0369a-3a24-11e8-a94c-7c30e3109c4d.shtml

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre