Lecsapott az olasz ügyészség a szabályok ellen lázadó NGO hajójára és vezetőire

Az olasz sajtó március 16-án pénteken adott hírt róla, hogy az olasz hatóságok először nem akarták beengedni a Proactiva Open Arms hajóját egyetlen olasz kikötőbe sem, mivel nem követték az utasításaikat a migránsok “mentése” kapcsán. De végül mégis engedték kikötni őket Pozzallo kikötőjében szombaton reggel 208 emberrel a fedélzeten. Úgy tűnt, hogy az NGO-k megint azt csinálnak, amit csak akarnak, de vasárnap este már több olasz sajtó orgánum is jelezte, hogy a szicíliai Catania ügyészsége lefoglalta a hajójukat. A gyanú velük szemben az, hogy együttműködtek az embercsempécsészekkel.

A Proactiva március 15-én csütörtökön több alkalommal is felvett a hajójára Líbiából gumicsónakkal menekülő "hajótörést szenvedett" migránsokat. Reggel 7 órakor kapták meg az első hívást az olasz parti őrség irányító központjától, hogy a líbiai partoktól 24 mérföldre kell “kimenteni” egy gumicsónakokról migránsokat. Azonban nem sokkal ezután tudatták velük, hogy mégsem kell, mert a líbiai parti őrség már úton van értük.

Egy jó fél órával később azonban újabb hívást kaptak Rómától, hogy ismételten, az előbbi helyhez közel, a líbiai partoktól 27 mérföldre, Európa felé egy másik gumicsónakon utazó migránscsapatnak is segítség kell. Ekkor 117 embert vettek fel a hajójukra a süllyedő csónakról. Minden bizonnyal néhány tucat mérföld után egy ilyen gumicsónak mindenképpen elsüllyed, így már induláskor teljesen tuti a “hajótörés”. Sebaj, ők ezt nagy humanitárius mentő tevékenységnek nevezik. De ezen a témán most ne akadjunk el, mivel jönnek még további “mentések” és bonyodalmak is a nap során.



Már ez a délelőtti “mentés” után is, az NGO képviselője szerint, a líbiaiak arra szólították fel őket, hogy adják át nekik a hajójukra felvett embereket, de ők ezt megtagadták. Majd gond nélkül folytatták a tevékenységük egészen délutánig, amikor is újból konfliktusba kerültek a líbiai parti őrséggel. Ez alkalommal a líbiai partoktól mintegy hetven mérföldre kezdték el éppen a hajójukra a migránsokat elszállítani, amikor is a líbiai parti őrség arra utasította őket hogy hagyják azt abba.

De nemcsak a líbiaik, hanem az olasz irányítási központ is ugyanazt mondta nekik. Az NGO-s hajó legénysége azonban nem engedett az utasításnak, és tovább folytatta a megkezdett műveletet. A gumicsónakokból először a saját mentőcsónakjura vették át a migránsokat, majd azzal a tengeri hajójukra vitték őket.

Habár először a líbiaik még fegyveres közbeavatkozást is kilátásba helyeztek, ettől azonban hamar elálltak, mivel a migránsok sorra ugráltak be a vízbe, és próbáltak a spanyol hajó felé eljutni. Így végül is a líbiai parti őrség hajója vonult vissza, és úgy tűnt, “győzött” az NGO csapata. Ekkor azonban derült égből villámként érkezett a hír számukra, hogy az olaszok nem engedik be őket egyetlen olasz kikötőbe sem, mert megszegték az általuk tavaly nyáron nagy nehezen aláírt viselkedési kódexet, amely előírja, hogy mindenben követniük kell az olasz irányítási központ utasításait.

Ezek után hosszú időn át kikötési engedély nélkül keringtek a tengeren, és fűhöz fához fordultak, akihez csak tudtak a közreműködésért, hogy Olaszország mégiscsak fogadja őket. Segítségükre sietett egy baloldali katolikus olasz szenátor is, de először ő is csak azt a választ kapta Marco Minniti olasz belügyminisztertől, hogy csupán akkor engedik be őket olasz kikötőbe, ha azt az spanyol kormány kéri az olasz kormánytól.

A politikai manőverezésen túl a médián keresztül is próbáltak nyomást gyakorolni az olasz hatóságokra. A milánói székhelyű Radio Popolare nevezetű liberális rádió pl. még interjút is készített a Proactiva szóvivőjével, aki közvetlenül a hajóról számolt be nekik az eseményekről. Az interjúban Ricardo Gatti maga is elismerte, hogy az olasz parti őrség engedélye nélkül léptek fel, de szerinte ez egyáltalán nem probléma, mert ők embereket mentettek meg a líbiai szörnyű körülményektől.



Végül is úgy tűnt, hogy a líbiai parti őrség visszavonulása után ezt a csatát is megnyerték, és péntek este már örömmel tudatták a facebook oldalukon, hogy megkapták az olaszoktól a kikötési engedélyt szombat reggelre Pozzallo kikötőjébe. Vasárnap azonban már több jobboldali médium is azt kifogásolta, hogy az NGO-s hajók újból azt tehetnek, amit csak akarnak. Valamint Maurizio Gasparri, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) jobboldali párt szenátora is arra szólított fel, hogy az NGO-s hajóknak be kell tartaniuk a magatartási kódexet, és nem szabad engedni az ilyen provokatív fellépésüknek.

A jobboldali Il Giornale.it egy vasárnapi híradásában pedig már egyenesen azt fejtegette, hogy a Proactiva délutáni “mentése” azt mutatja, hogy előre megbeszélt helyre mentek oda a hajójukkal, amiről az olasz parti őrséget egyáltalán nem is értesítették. Az Il Giornale lap rekonstrukciója szerint három migránsokkal teli gumicsónak indult el a Tripolitól keletre lévő Qoms partjairól, de erről nem kapott semmi jelzést a római koordinációs központ, hanem csak 40 mérföldre a parttól vették észre azokat egy helikopterről. De akkor az Open Arms hajó már éppen ment is értük csakúgy “véletlenül” arra járva. A gumicsónakokat észlelve azonban az olasz központ is elindította a líbiai parti őrség hajóját a helyszínre, amelyet végül a Proactiva visszavonulásra kényszerített.

Az Il Giornale szerkesztőségének az olaszok által felállított líbiai hajóegység parancsnoka Tripoliból elmondta még azt is, hogy “kapcsolatban vannak és kommunikálnak egymással a tengeren működő NGO-k és az embercsempészek, akik értesítik őket, amikor a gumicsónakok elindulnak”. Az Il Giornale annak a Silvio Berlusconinak a lapja, aki éveken át volt Olaszország miniszterelnöke, és aki kormányának 2011-ben sikerült évi 4.400 főre lecsökkenteni a Líbiából Olaszországba érkező migránsok számát.

Ilyen és hasonló sajtóhírek után mindenképpen várható volt az, hogy lesz még folytatása az ügynek, de az mégis a meglepetés erejével hatott, hogy Catania ügyészsége ilyen hamar már le is foglalta a hajót, bár olyan hangok is vannak, hogy az olasz parti őrség már egyenesen ezzel a céllal engedte be azt Pozzallo kikötőjébe.

Ezzel azonban még közel sem ért véget a történet, mivel máris beindult a diplomáciai és politikai csata az ügyben, mivel a Proactiva Open Arms NGO szerint nem jogos az olasz ügyészség döntése. Ők úgy tartják, hogy csupán emberi életeket mentettek, és az nem lehet jogellenes. Egyelőre az EU az olaszok döntése mellé állt, és Európai Bizottság szóvivője arra figyelmeztette a Földközi-tengeren működő civil szervezeteket, hogy be kell tartaniuk a nemzetközi jogszabályok mellett az olasz kormánynak aláírt viselkedési kódexet is.

Ezenkívül a 2018. februárjában életbe lépett új EU-s tengeri művelet, a Themis, már nem is írja elő az olaszoknak azt, hogy minden hajó kizárólag az ő kikötőikbe vigye a hajójukra a tengerből "kimentett" migránsokat. Így joggal kérték a spanyol kormány közbelépését. Azt mindenképpen jelzi ez az eset, hogy az olasz migrációs politika minden bizonnyal fordulóponthoz érkezett, mivel még a leköszönőben lévő baloldali kormány is el kezdte védeni az olasz érdekeket.

Az olasz ügyészség természetesen nem politikai, hanem jogi alapon lépett fel az NGO ellen jogszabályok és törvényi előírások megsértésének alapos gyanúja miatt. Jelenleg a vizsgálóbírónak kell még jóváhagynia az ügyészség döntését. De még ha ez meg is történik, már a Nyílt Társadalom Alapítvány által alapított és támogatott  olasz jogi civil szervezet, az ASGI is állásfoglalást adott ki az ügyben, így jogi téren is nagy csata várható.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre