A gazdagabbak jönnek el migránsnak Európába Afrikából

A torinói egyetem Afrika kutató tanára szerint az afrikai középosztály jön el migránsként valójában Európába az itteni jólét reményében, mivel az a kép él bennük, hogy itt mindenki gazdag, és végtelen jólét van.

A torinói egyetemen docense, Anna Bono, aki afriakai történelmet és intézményrendszert tanít, már jó két éve felhívta rá a figyelmet, hogy az afrikai migránsok túlnyomó része valójában nem a szegények körül kerül ki, hanem az ottani középosztályból, és azért jönnek Európába, mert a hazájukban elért jólétnél még nagyobb gazdagságot szeretnének.

Anna Bono 12 éve foglalkozik afrikai tanulmányokkal, és Kenyában végzett kutatómunkát. Idén májusban egy könyvet is megjelentetett “Migránsok!?Migránsok!?Migránsok!?” címmel. A héten az Il Libero quotidiano jobboldali olasz lap készített vele interjút.

A torinói egyetem tanára az interjúban elmondta, hogy az Afrikából Európába érkező migránsok jórészt Nyugat-Afrikából jönnek, Nigériából, Szenegálból, Ghánából, Kamerunból és Gambiából, valamint Bangladesből, Afganisztánból és Pakisztánból. Nagyon kevés köztük a szíriai és az iraki.

“Szinte 90%-uk férfi, nagyrészt 18 és 34 év közöttiek, nagy százalékuk kiskorú (legalábbis az érkezésükkor adott bevallásuk alapján). És egyedül utaznak. Nagyon kevés köztük a családos, a szíriaiaktól és és irakiaktól eltérően.”

Bono rávilágított arra is, hogy több ezer dollárba kerül nekik ez az illegális “utazás” a csempészek miatt, amelyet csak a gazdagabb középosztálybeli afrikaiak tudnak megengedni maguknak. Azért jönnek el szerinte, mert “a fiatal lakosság egy bizonyos százaléka meg van győződve arról, hogy a Nyugat olyan gazdag, hogy elég csak ide jönni ahhoz, hogy máris szerencsések legyenek”.

Az olasz Afrika szakértő szerint valójában hamis információkkal rendelkeznek az európai helyzetről, nem tudnak pl. a munkanélküliségről, és arról, hogy valójában milyen elvárásoknak is kell megfelelni egy munkahelyen, ezért is vállalják az életveszélyes utat. Bono példaként felhozta egy szenegáli férfi esetét, akinek tehén- és ökörnyája volt Afrikában, tehát egy vagyonos embernek számított ott, de mindenét eladta, hogy Európába jöjjön. Azonban a tengeren meghalt. De igazából, ha sikerült is volna neki célba érni, még akkor is megfelelő munkatapasztalatok és nyelvtudás nélkül milyen munkát is találhatott volna magának Európában.

A média is hozzájárul ehhez a hamis képhez, de más tényezők is, pl. az Afrikában általuk látott európai turisták és az ott dolgozó európaiak. Egy átlagos afrikai szemében az európaiak mind gazdagok. Az európaiak számukra azok, akik turistaként luxus szállodákban laknak, vagy nyugati vállalatok alkalmazottjaiként jó éttermekbe járnak, szép házuk van, autójuk, és többnyire még sofőrjük is.  

Másrészt pedig évtizedek óta a Nyugatról érkezik minden: gyógyszerek, élelem, ruhák. Az NGO-k (kiváló) kutakat fúrnak és (kiváló) kórházakat építenek. És mindezt ingyen. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz az elképzelésükhöz, hogy a Nyugaton végtelen gazdagság van. Valamint ehhez az idealizált képhez még hozzáadják a maguk részét az embercsempészek is, hogy fenntartsák az üzletüket az emberek becsapásával is.

Anna Bono beszélt még arról is, hogy az afrikai háborús menekültek a pénzügyi lehetőségeik kérdésén túl is szívesebben maradnak inkább Afrikában, a hazájukhoz közel. A 2016-os olaszországi adatok is azt mutatják, hogy alig jönnek a migránsok között valódi menekültek, “123 ezer menedékkérelemből, csupán 4.940-en kaptak menekültstátuszt”.

Források:



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merénylet gyanús a Sea Watch 3 engedély nélküli kikötése Lampedusa szigetén

Szabad utat adott az NGO-s hajóknak egy olasz bíró, de most meg a líbiaiak akarják őket elkapni

Pucérra vetkőzve támadt rá egy migráns olasz rendőrökre